Enviado por eva.lopez o ven, 11/03/2016 - 10:46 GMT.
Así o indicaron na Xornada Técnica de Produción de Leite
que tivo lugar recentemente na Facultade de Veterinaria,
e que estivo organizada por Africor Lugo. Deste xeito, os
especialistas, entre os que se atopa o enxeñeiro agrónomo
do Laboratorio do Territorio –Francisco Ónega-, analizaron
a relación da actividade gandeira co territorio dende aspectos
técnicos e incluso legais. Ónega cuestionou que as demandas
do sector dos últimos anos se centrasen exclusivamente nos
prezos do leite indicando que estas "deberían de ir acompañadas
doutras estratexias, encamiñadas, por exemplo, a conseguir
máis terreo útil para as explotacións". E é que lograr máis
base territorial pode servir, como recordou na súa intervención,
para reducir a dependencia dos alimentos mercados fóra da
explotación, para acadar máis axudas da PAC, ou para mellorar
o comportamento ambiental das explotacións reducindo a carga
gandeira. As ganderías con máis terras poderán adaptarse
mellor a cambios nos prezos dos insumos de explotación e
teñen máis posibilidades de adaptar o modelo produtivo a
novas condicións de mercado. Ademais, engadiu que acceder
a máis superficies require un esforzo tanto por parte das
explotacións como por parte das Administracións Públicas,
que teñen competencias ineludibles na ordenación do territorio
e a xestión de terras. Outros especialistas como César Resch,
que traballa no Centro de Investigacións de Mabegondo (CIAM),
recalcou que a terra dá seguridade á explotación, e contrapuxo
dous modelos de produción: en Suecia, logo de impulsarse
unha gran aposta tecnolóxica, o descenso do prezo do leite
afecta á rendibilidade das explotacións, mentras que, en
Irlanda, con menos investimento en tecnoloxía, o sector
resiste con máis solvencia.