Seminario Internacional sobre Sistemas Alimentarios Locais

Enviado por laborate o lun, 01/10/2012 - 12:48 GMT.

A semana do 22 ao 26 de Outubro celebrarase en Lugo un seminario internacional sobre Sistemas Alimentarios Locais, organizado polo Laboratorio do Territorio e a universidade Van Hall Larenstein (Holanda).

logotipo 'Semana Europea de la Custodia del Territorio'

O programa abordará nunha primeira parte os contidos teóricos e conceptuais dos sistemas alimentarios locais, e nun segundo bloque realizarase un taller con visitas a campo e entrevistas a axentes locais.

A parte teórica será impartida polo profesor Alfonso Morales, da universidade de Wisconsin-Madison (Estados Unidos). Nos primeiros dous días, o profesor Morales introducirá os conceptos dos sistemas alimentarios e a agricultura urbana, para logo explicar como os sistemas alimentarios contribúen á sustentabilidade. As charlas continuarán coa exposición das iniciativas e ferramentas de planeamento que se están a desenvolver dentro deste eido para rematar facendo unha análise comparativa entre os sistemas alimentarios en Estados Unidos e Europa. A intervención do profesor Morales será aberta ao público e rematará cun debate cos asistentes, no que se discutirá sobre os sistemas alimentarios locais na cidade e na súa área de influencia.

O seminario continuará cunha parte práctica, con visitas a campo en grupos realizados polos alumnos para elaborar un plan destinado a fomentar a produción e comercialización local de alimentos na cidade de Lugo. O devandito plan, será presentado o sábado 27 nun acto público. A participación de alumnos de varias nacionalidades e diversas especialidades no presente taller contribuirá tanto a analizar dende diferentes perspectivas os sistemas locais de alimentos en Lugo e as súas inmediacións, como a achegar ideas novedosas para o fomento dos sistemas locais de alimentos na comarca.

Cómpre salientar que Lugo, igual que case tódalas cidades galegas, presenta moitas avantaxes para crear este tipo de iniciativas, dada a forte vinculación da cidade coas áreas rurais. De feito, persisten na cidade numerosos espazos que conservan vestixios do seu carácter rural e agrícola, e que poderían ser recuperados para promover a creación de áreas verdes a través da agricultura urbana. De feito xa existen iniciativas de agricultura urbana que teñen moito éxito, como as hortas ó carón do río Rato. Este tipo de actuacións poden servir como base a programas máis ambiciosos que contribúan a crear unha cidade máis verde e sustentable.

english español